top of page

Holvi -yritystili - Pienyrittäjän toimiva työkaluMikä Holvi oikein on?

Holvi on suomalainen yritys, joka on perustettu 2011 Helsingissä. Alusta alkaen Holvin ajatus ja tavoite on ollut tehdä pienyrittäjän taloudenhallinnasta helppoa. Holvi on verrattain lyhyen historiansa aikana ehtinyt olemaan myös Espanjalaisen BBVA -pankkikonsernin omistuksessa, kunnes 2021 yhtiön johto osti Holvin takaisin suomalaisomistukseen. Holvi on myös varteenotettava vaihtoehto perinteiselle pankille, josta tarkemmin tietoa tässä artikkelissa.


Virallisesti Holvi on kotimainen Suomen Finanssivalvonnan alainen maksulaitos, jolla on toimilupa Euroopan talousalueella. Käytännössä Holvi tarjoaa monipuoliset palvelut pienyrityksille. Holvin tarjoamiin palveluihin kuuluvat mm. yritystili, yritystiliin liitettävät maksukortit, verkkokauppa sekä monta muuta yrityksen taloudenhallintaan liittyvää ominaisuutta. Tässä artikkelissa kerromme Holvista, Holvin ominaisuuksista sekä siitä minkälaisille toimijoille Holvi oikein sopii.

Holvin ominaisuudet

Holvin ominaisuuksista ehkä olennaisimmat ovat suomalainen yritystili sekä tähän liitettävät maksukortit. Tavallisten pankkien kalliita yritystilejä karttavat yrittäjät saavat erittäin kohtuullisella hinnoittelulla käyttöönsä IBAN-tilinumerolla varustetun tilin, tähän liitettävät yrityskortin ja Mastercard -luottokortin sekä toimivan mobiilisovelluksen selainversion rinnalle.

Holvin alkutaipaleella kaupparekisteri ei hyväksynyt Holvi-tiliä osakeyhtiön osakepääoman talletustiliksi, vaan tätä varten vaadittiin suomalaisen pankin tili. Lainsäädäntöön vuonna 2019 voimaan tulleen muutoksen myötä osakeyhtiön on voinut kuitenkin perustaa kokonaan ilman osakepääomaa, minkä myötä myös osakeyhtiön ainoana tilinä on mahdollista käyttää Holvi-tiliä. Tämä tarjoaa pienyrittäjälle mahdollisuuden säästölle pankkien yritystilien kulujen osalta.


Yritystilin myötä Holvi tarjoaa kattavan kokoelman työkaluja yrittäjän käytettäväksi.

Mitä kaikkea Holvi tarjoaa asiakkailleen?


Holvi tarjoaa yrittäjälle Yritystilin sekä yrityskortin, jotka ovat täysin digitaalisessa muodossa. Yritystilin avaaminen kaikkine vaadittujen tunnistautumisten kera onnistuu täysin verkon välityksellä. Yritystilin myötä Holvi tarjoaa kattavan kokoelman työkaluja yrittäjän käytettäväksi. Näistä yleisimmät ovat laskutus sekä kulujen hallinta ja maksatus.


Holvin verkkopalvelun kautta yrittäjä voi ylläpitää asiakasrekisteriä, laskuttaa asiakkaitaan joko sähköpostitse tai verkkolaskuina, ottaa vastaan ostolaskuja verkkolaskuina, maksaa laskut sekä hoitaa myös palkanlaskennan palveluun integroidun erillisen Palkkaus.fi -palvelun avulla. Taloudenhallinnan ja kirjanpidon näkökulmasta Holvissa yrittäjä pystyy myös tekemään tulojen ja menojen alustavan tiliöinnin, mikä osaltaan helpottaa kirjanpitäjän työtä.

Holvia käyttävä yrittäjä voi myös perustaa oman verkkokaupan Holvin alustalla ja kerätä tällä tavalla maksuja myymistään tuotteista tai palveluista. Lisäksi Holvi-tili on mahdollista liittää eri maksupäätteisiin ja kerätä näin myös korttimaksuja. Ominaisuudet ovat näin ollen varsin monipuoliset erilaisten pienyrittäjien tarpeisiin.

Palkanlaskenta

Pienyrityksen palkanlaskenta on mahdollista toteuttaa suoraan Holvissa. Holvin verkkopalveluun on integroitu suomalaisen Palkkaus.fi:n palvelu, jossa palkanlaskenta on tehtävissä joko yrittäjän toimesta tai vaihtoehtoisesti taloushallinnon ammattilaisen toimesta. Palkanlaskenta on lisämaksullinen ominaisuus, mutta pienyrittäjälle varsin hyödyllinen. Haittapuolena palkanlaskennan toiminnallisuuksien osalta on lähinnä palkanlaskentapalvelun hinnoittelu suhteessa Holvin kokonaiskustannuksiin.

Yrityksen koko kirjanpitoa ei siis kannata jättää pelkästään Holvin varaan, vaan taloushallinnon asiantuntijan hyödyntäminen on edelleen yrittäjälle erittäin tärkeää.

Mitä Holvilla ei voi tehdä?

Vaikka Holvi tarjoaakin kattavat ominaisuudet taloudenhallintaan, ei se kuitenkaan ole täysin verrattavissa yleisimpiin taloushallinnon ohjelmistoihin. Kirjanpidon ja palkanlaskennan kannalta olennaiset ilmoitukset verottajan suuntaan, tilinpäätös, sekä muut laajemmat taloushallinnon raportit vaativat erillisen ohjelmiston, jotta yrityksen lakisääteiset velvoitteet saa hoidettua. Yrityksen koko kirjanpitoa ei siis kannata jättää pelkästään Holvin varaan, vaan taloushallinnon asiantuntijan hyödyntäminen on edelleen yrittäjälle erittäin tärkeää.

Holvin hinnoittelu

Holvi tarjoaa käyttäjilleen kaksi erikokoista hinnoittelupakettia, jotka ovat Holvi Lite sekä Holvi Pro. Näiden lisäksi Holvi tarjoaa osalle Holvi-käyttäjistään Holvi Zen -palvelua, joka sisältää toiminimiyrittäjille myös kirjanpitopalvelut. Holvi Zen palveluun soveltuvat yrittäjät ovat kuitenkin varsin rajallinen joukko, minkä vuoksi tässä artikkelissa keskitymme Holvin Lite ja Pro -pakettien vertailuun.

Holvi Lite maksaa käyttäjälle 9€/kk + alv:n. Yhdeksällä eurolla kuussa Holvia käyttävä yrittäjä saa itselleen yritystilin, Debit-kortin, virtuaalisen debit-kortin sekä mahdollisuuden käyttää Holvin verkkopalvelua omien kulujen seurantaan tulojen ja menojen osalta. Käteisnostoista kortilla Holvi veloittaa 2,5% lisämaksun. Holvi Lite paketin ominaisuudet ovat erittäin vähäiset, mistä syystä se soveltuukin lähinnä sivutoimiselle yrittäjälle, jolla ei ole kuukausittaisia tapahtumia merkittäviä määriä.

Holvi Pro-version myötä Holvia käyttävä yrittäjä saa käyttöönsä käytännössä kaikki Holvin ominaisuudet. Holvi Pro-paketti maksaa 15€/kk + alv. Lite-paketin sisällön lisäksi mahdolliseksi tulee laskutusominaisuudet, verkkolaskukanavat laskujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä tarvittavat raportit kirjanpitäjää varten kirjanpidon tekemistä varten. Holvi Business Credit -luottokortin saa käyttöön maksuajasta riippuen 6-12 €:n kuukausimaksua vastaan ja käteisnostoista veloitetaan 2%:n osuus.


Molemmissa paketeissa on mahdollisuus ottaa käyttöön Holvin verkkokauppa. Holvin verkkokauppa on ominaisuuksiltaan varsin suppea verrattuna markkinoiden yleisimpiin ratkaisuihin, mutta toisaalta pienyrittäjälle Holvin verkkokauppa on käyttöönoton ja hinnoittelun näkökulmasta varteenotettava vaihtoehto. Mahdollisen verkkokaupan käytöstä Holvi veloittaa 2,5% myynneistä.

Holvi pienyrittäjän näkökulmasta

Holvi tarjoaa pienyrittäjälle toimivan ratkaisun yrityksen taloudenhallintaan. Holvin hinnoittelu on varsin houkutteleva normaalikäytössä, mutta volyymien kasvaessa esimerkiksi korttimaksujen tai verkkokaupan osalta, on yrittäjän hyvä olla tarkkana Holvin kokonaiskustannuksista. Holvi sopii parhaiten yrityksille ja yrittäjille, joiden liiketoiminta on joko sivutoimista tai muuten selkeää ja volyymeiltaan kohtalaista.

Yrittäjän näkökulmasta on myös tärkeää valita tilitoimistokumppani tarkasti siten, että tilitoimisto varmasti tuntee Holvin. Tällöin varmistaa omien taloushallinnon kustannusten maltillisuuden ja yhteistyön toimivuuden.

Holvia käyttäviä asiakkaita palvelevan tilitoimiston on myös tärkeää tuntea Holvin ominaisuudet riittävän hyvin, jotta kirjanpidon hoitaminen on sujuvaa.

Holvi tilitoimiston ja kirjanpitäjän näkökulmasta


Pienyrittäjien määrä Suomessa on erittäin suuri, minkä vuoksi Holvin kaltaisille palveluille on myös erittäin paljon kysyntää. Vaikkakin Holvi tarjoaa monipuoliset ominaisuudet myös alustavan kirjanpidon tekemiseen, ei se kuitenkaan mahdollista kokonaisvaltaista kirjanpidon hoitamista. Suurin osa Holvia käyttävistä yrittäjistä valitseekin tilitoimiston kumppanikseen hoitamaan yrityksensä taloushallinnon. Holvia käyttävän yrityksen kirjanpidon hoitaminen on mahdollista käytännössä millä tahansa taloushallinnon ohjelmistolla. Soveltuvimmat ohjelmistot tällä hetkellä ovat kuitenkin Procountor- sekä Briox -ohjelmistot. Procountoria varten Holvista on saatavilla valmiit siirtotiedostot, kun taas Brioxiin Holvista on rakennettu kokonaisvaltainen rajapintayhteys. Näiden ohjelmistojen hyödyntämistä puoltaa erityisesti palveluiden tehokkuus.

Holvia käyttäviä asiakkaita palvelevan tilitoimiston on myös tärkeää tuntea Holvin ominaisuudet riittävän hyvin, jotta kirjanpidon hoitaminen on sujuvaa. Mikäli tilitoimisto ei hahmota riittävän hyvin Holvin toimintaa ja tämän ominaisuuksia, voi kirjanpidon hoitamisesta Holvia käyttävälle asiakkaalle tulla joko liian kallista tai täysin kannattamatonta.

Kehitysnäkymät

Vuoden 2022 aikana Holvi on ottanut merkittäviä kehitysaskeleita toiminnallisuuksien näkökulmasta. Vuoden aikana Holvi on julkaissut oman Holvi Business Credit -luottokortin sekä tuoneet Apple- ja Google Payn käytön mahdolliseksi asiakkailleen. Näiden lisäksi Holvilla on kunnianhimoiset tavoitteet kehittää entisestään virtuaalimaksamista, tilisiirtojen nopeutta sekä mahdollistaa reaaliaikaiset maksut tililtä toiselle vuoden jokaisena päivänä.


Yhteenveto

Holvi tarjoaa pienyrittäjälle kattavat työkalut toiminnan pyörittämiseen. Holvi pyrkii tekemään pienyrittäjän arjesta mahdollisimman helppoa, mikä tekeekin Holvista kilpailukykyisen vaihtoehdon pienyrittäjän taloushallinnon hoitamiseen. Tärkeää yrittäjän näkökulmasta on löytää taloushallinnon kumppani, joka ymmärtää Holvin toiminnan ja merkityksen yrityksen taloushallinnon kokonaisuudessa.Hyvää

+ Kustannustehokkuus

+ Monipuoliset ominaisuudet pienyrittäjälle

+ Helppokäyttöisyys

+ Jatkuva kehittyminen ja uudet pienyrittäjälle hyödylliset ominaisuudet

Huonoa

- Kustannusten kasvu volyymien kasvaessa esim. verkkokaupan osalta

- Palkanlaskennan kustannus HolvissaComments


bottom of page